Tuesday, January 6, 2015

Volunteer

Cerita banjir mmg setiap tahun kite dgr tapi xpernah pun aku amek tau n kisah. asalkan umah mak ayah kat JB tue xbanjir udah. (tapi aku rasa kalau umah kat JB tue banjir, dunia nak kiamat kot, sbb atas bukit kot.) even tho dlu keta adek aku pernah tenggelam kat Wisma persekutuan pun aku just dgr cite je. bkn xnak amek tau, tapi dgr cite pun bile lps balik jb baru diorg cite. huhu..

So, nk dijadikan cite. Sepanjang idup aku xpernah pun jdk volunteer utk mangsa banjir. bkn xnak, tapi xberkesempatan serta xtau mcm mane nak start. (actually, mmg aku jenis xamek tau pun pasal banjir nie. huhu.) baru2 nie issue banjir di pantai timur, terutamanye kelantan, still x menarik perhatian aku pun (semuaorg tau, tiap tahun kelantan banjir.) ader jugak cite2 dlm FB & group whatapss pasal org ilang umah la. e2 la ini2 la. bkn xkesian. cume aku nie jenis lmbat nak percaya dri sumber media sosial kan. so, aku anggap mcm banjir biasa.

Tapi hati aku mula terdetik utk menjdk volunteer bile aku mula rasakan bile ader desas desus mengatakan semua NGO pergi ke pantai timur utk hantar bantuan mengunakan 4x4 sbb jlan bnyk rosak & lubang serta xleh di lalui ngan keta biasa. (Berita nie pun dri FB & Whatapss gaks). aku rasa mula excited nk menjdk volunteer bile En Wan Hafizal (Wer) sendiri bercadang nk buat trip hantar bantuan ke kelantan jugak & dia tanye sape ader 4x4. mase tue baru aku rasa mcm aku sorang je yg pakai 4x4 tapi masih memandu di KL, sedangkan org lain semua dah menghala ke pantai timur utk hantar bantuan.

Nak dijadikan cite, maka ke tumpat, kelantan la aku sebagai volunteer utk misi menghantar bantuan. (tapi misi kami selepas banjir, bkn semasa banjir) kami bertiga (aku, azea & pian) sebuah kereta bersama 5 buat 4x4 yg lain dan sebuah lorry selama 3 hari. tetapi kami ber3 telah mengambil keputusan utk meneruskan misi pada hari ke4 ke dabong, kelantan. pengalaman dihari ke4 betui2 mendewasakan kami utk lebih memahami aper yg berlaku & ape yg diperlukan disana. sepanjang 4 hari disana bnyk yg kami belajar yg xakan dpt diajar semasa di sekolah atau di universiti. mcm2 perasan ader. cerita disana aku xnak citer, korang blh tgk FB "aze dz" atau  #banjir2014

Kalau nk ikukan, hari nie adalah hari ke 2 slps kami balik  dri misi tersebut tapi aku xtau kenapa setiap kali malam masa tidur aku masih bermimpikan aku masih berada disana. apakah tanda2 itu? adakah sbb aku penat atau petanda khidmat aku sebagai volunteer masih lagi diperlukan?



1 comment:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)